Esőcsalogató gombóc

on

Az E.G.E. 2018 idényének második gasztroeseménye több szempontból is eltért az eddigiekben megszokottaktól. Először tértünk vissza egy már látogatott helyszínre,a homoródszentmártoni református egyházközség közösségi házának kertjébe.
Először tartottunk mobilkonyhás eseményt, ahol csak a saját eszközeinket vettük igénybe, majdhogynem teljesen nomád módon, sátor alatt fogyasztva el a menüt. Először tett nekünk keresztbe az időjárás, tette próbára úgy a szakácsokat, mint a vendégeket – az előbbieknek az állóképességét, az utóbbiaknak a türelmét tesztelve, amit ezúton is hálásan köszönünk (a türelmet, nem a megtépázást).

A fentiek miatt kénytelenek vagyunk elnézést kérni a bonyodalmakért és a tálalással való csúszásért, igyekszünk mindent megtenni, hogy többé ne forduljon elő. Mint minden E.G.E. eseményből, ebből is tanultunk és nagyon jó volt látni, ahogy a meghívottak egy emberként ugrottak segíteni, úgy a sátor rögzítésében, mint az étel előkészítésében és tálalásában. Talán a későbbiekben sikerül még olyan eseményt szervezni, ahol a szakács és a vendégek közelebb vannak egymáshoz az eddigieknél (aminek mondjuk a szakácsok nem nagyon szoktak örvendeni, de ez is szervezés kérdése).

 

A menü:
Hideg előételként egy vendégváró szelet reinterpretáció került asztalra: tökmagpiskótából és nyúlpástétomból készült süteményszelet került a Bancsi Istvántól frissen gyűjtött rómaisaláta fejek mellé, krutonnal és tökmagolajós cézár dresszinggel tálalva. A tálalás menetét befolyásolta kissé, hogy közben ömlött ránk az eső, de végül minden tányér gazdára lelt – és rendkívül kevés jött vissza értintetlenül, ami figyelembe véve a gyerekek számát külön öröm számunkra.

 

A sort egy (eredetileg napos időre tervezett) hideg eperlevessel folytattuk, amelyet lime, szegfűszeg, fahéj, gyömbér és egy kevés tejszín tett pikánsabbá, ehhez került betétként felszolgálásra a tört mandulás levelestészta és az amareno cseresznye.

Kis (nagy) szünettel következett a meleg előétel, a caponata saláta, amely az olasz nép lecsója – kakukkfűvel, bazsalikommal, izsóppal fűszerezett sült padlizsán, cukkini és paradicsom keveréke, amelyet kiváló olivaolajjal (Alecia Ball keze munkája, akit ezúton is üdvözlünk a messzi Itáliában) kevertünk össze. A meleg saláta tetejére került a Bálint Sajt-tól kapott friss juhsajt, mellé a frissen sült lókodi házikenyér.

A menü tervezett csúcspontja lett volna a vadgombás gőzgombóc, mirtuszos borjúraguval, ám kis technológiai szédelgés miatt (avagy a gőzgombócot nem ajánaltos vizes smokerben készíteni) nem mindenkinek váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A háromszor kelesztett gőzgombóc tésztát szárított és rehidratált erdei gomba keverékkel töltöttük, majd párhuzamosan gőzöltük felét bambuszpárolóban (ami kiváló lett) és a vizes melegfüstölő rácsán (ami nem lett kiváló). A mirtuszos borjúragu alapja a klasszikus „erdélyi borjútokány” amit az megszokott izesítés helyett alkoholban eltett mirtuszbogyókkal és citrusfélékkel fűszereztünk újra. A mirtusz egyébként kiveszett az erdélyi konyhai világból, bár vadon most is könnyen gyűjthető, pl. a Vargyas szorost körbevevő sziklák tetején.

Az estét végül egy kakukkfüves, zöldcitromos sajttorta zárta, izsópos sóskaramell mártással tálalva.
Az eseményt borral a WineClassic látta el, Ágoston Tamás értő kezei által. Tamás erre az alkalomra egy kevésbé ismert erdélyi termelő, a tordai Crama la Salina ISSA boraiból hozott három tételt, egy rozét, egy chardonnayt és egy rajnai rizlinget, ami mellé a megrögzött vörösborosoknak becsempészett egy 2015-ös Trieber Cabernet Savignont is.

Köszönjük a szakácsok, Vass Róbert és Fábián István (Istike) önfeláldozó munkáját, hogy még emberhátrányból is megpróbáltak győzni, Bancsi István segítségét a szervezésben és a kertjéből származó kiváló zöldségeket, a homoródszentmártoni református egyházközség nyitottságát, hogy beengedtek a kertjükbe és legfőképpen minden jelenlévő meghívott türelmét és kitartását, amivel végigvárták az este tízig elhúzódó esemény végét (különösen azokét, akik aktívan részt is vettek nem csak a vacsora elfogyasztásában, hanem annak előkészítésében is). Jók voltatok. A fotókért köszönet Kelemen Attila fotósnak (mivel ez egyszer Szasza nem tudott lencse mögé állni).

Legközelebb a nyári vakáció legvége fele, szeptember elején találkozunk, a helyszín még nem ismert, de kialakul – mint mindig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *